Dimerkaptopropano sulfonatas

Sinonimai

DMPS, unitiolis.
Dimerkaptopropano sulfonatas vartojamas Rusijos ir kai kurių aplinkinių valstybių, pvz., Armėnijos, gydymo įstaigose.

Nuodingosios medžiagos: arseno ir sunkiųjų metalų junginiai

Yra ne mažiau kaip aštuoni dimerkaptopropano sulfonato gamintojai ir preparato vartojimo indikacijos jų informaciniuose lapeliuose skiriasi. Neabejotinai dimerkaptopropano sulfonatas yra veiksmingas apsinuodijus arseno ir gyvsidabrio junginiais, ir neveiksmingas apsinuodijus švino junginiais.

Indikacijos

Apsinuodijus.

Priešnuodžio vartojimas

Anksčiau buvo švirkščiamas į veną (net į v. umbilicalis) arba į raumenis, skiriamas gerti. Dabar rekomenduojama preparatą švirkšti į raumenis ir po oda. Dozavimas:

  • pirmąją parą po 5 mg/kg kas 6–8 val.,
  • antrąją parą po 5 mg/kg kas 8–12 val.,
  • vėliau – po 5 mg/kg kas 12–24 val.

Apsinuodijus gyvsidabrio junginiais rekomenduojama gydymo kurso trukmė – 6–7 paros.

Literatūra
  1. Stonys A, Šurkus J. Gydymas priešnuodžiais // Kajokas TV, Šurkus J, Stonys A ir kt. Klinikinė toksikologija: vadovėlis medicinos studentams. Naujasis lankas, 2002, p. 144–162.
  2. Антидоты (противоядия) // Суворов АВ. Справочник по клинической токсикологии. Издательство Нижегордской государственной медицинской академии, 1996, с. 27–33.
  3. Унитиол (Unithiol): инструкция по применению. URL: https://www.vidal.ru/drugs/unithiol__4619 (дата обращения 26.07.2019).
  4. Унитиол (Unithiol): инструкция по применению. URL: https://www.vidal.ru/drugs/unithiol__40788  (дата обращения 26.07.2019).
Jūs turite galimybę stebėti kaip artimiausių metų bėgyje vyks būsimojo Medicinos ir veterinarijos toksikologijos vadovėlio leidyba ir naudotis jau parengtais skyriais. Apgailestaujame dėl to, kad procesas nėra labai greitas ir dėl galimų techninių problemų.